27 jan. 2011

Hög tårtbotten

Världens bästa tårtbotten. Ända sedan jag började baka tårtor har jag använt mig av denna tårtbotten. Enligt principen ”lika delar”. Den är så enkel och man misslyckas aldrig. Höga, saftiga bottnar blir det som passar perfekt till mousse och flufffyllningar där tårtbotten skall vara stabil men inte ta över. Den blir lätt och lufftig. Receptet hittade jag på Toves "baka baka liten kaka"Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2tsk bakpulver
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg 2,½ tskbakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i 1 glas. Fyll upp med socker i glas 2 /i samma nivå som äggen) Fyll 1/3 del av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt ( minst 4 min) Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Skall du göra en chokladbotten tar då 1/3 kakao, 1/3 vetemjöl och 1/3 1/3 dl potatismjöl.

Pensla formen med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.

Grädda kakan enligt:

20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund
38 kommentarer:

 1. Jag använder också det receptet... hur bra som helst!

  SvaraRadera
 2. Jag testade detta recept för ett tag sedan men tycker att kakan den blev lite seg, läste då någonstans att det kunde bero på att jag rörde för mycket när jag skulle blanda i mjölet. Nu testar jag igen och rörde precis bara så det blandades. Vi får se hur resultatet blir :) Tack för en fantastisk bra blogg och fina tårtor. Jag hittar mycket inspiration bland dina tårtor. Är detta en hobby eller jobbar du med det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jeanette.. Så gullig du är..
   Jag rör med luftiga tag.. Från botten och upp.. Något som kan göra kakan lite seg (förutom att man rör för mycket så att för mycket gluten från mjölet frigörs) är om man vispar äggen och sockret för länge.. Det krävs visserligen ganska lång tid innan man "övervispar" men något att tänka på..
   Vad glad jag blir att du skriver så.. Då blir jag glad.. Detta är min stora hobby så jag jobbar inte med det.. :)

   Radera
 3. Om man ska ha en form som är fyrkantig typ rispapperet är A4 så formen kommer vara lite större hur räknar man ut mägnden för att göra botten?

  MVH
  We

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt We, jag missade din kommentar.. Hoppas det löste sig för dig.. Jag har bara bakat denna botten i en långpanna innan och då blir den inte alls så hörg. Man får baka var botten för sig.

   Radera
 4. Hej jag läste ditt recept nyss. Imorn är det min dotters födelsedag o jag vill göra en fin tårta till henne så jag funderar på att sno ditt recept :p eftersom du har verkligen förklarat bra hur man gör tack !!/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du fick en perfekt botten..

   Radera
 5. min blir inte hög alls. :( när jag gör enligt receptet så blir den bara 5 cm hög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men 5 cm är ganska högt Jenny.. Även om botten kommer ut hög så sjunker den något när den kallnat.. Jag har börjat med något mindre bakpulver mängd än det som står i receptet.. Då sjunker botten inte lika mycket.. Prova dig fram.. Ibland blir mina bottnar inte heller så jätte höga men med 5 cm botten, och 1,5-2 cm fyllning så får du ju en tårta på drygt 10 cm.. Det är väl bra.. :)

   Radera
 6. Jag länkar hit till ditt recept om det går bra! Den blev hur bra som helst!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det går jätte bra Angelica. Kul att den blev så bra... Den såg jätte fin ut på bilden... Men herregud vilket hus ni har köpt.. Ett rikitgt drömhus.. Bara älskar det.. Nu måste jag följa eran renovering :)

   Radera
 7. Testar denna tårtbotten nu och väntar med spänning på resultatet.. Formen och smeten står nu i ugnen och jag bara väntar och längtar tills den är klar. :) Tack för ett enkelt och bra recept!

  SvaraRadera
 8. Okej,en skitdum fråga,men hur stora ska glasen vara? Har man små glas blir det ju kkonstigt om man bakar på 8 ägg?!// trögo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ida, det finns inga dumma frågor :D
   Precis som du skriver så funkar det inte med små glas till 8 ägg.. Så då får man ta större..
   Jag kan tipsa om att IKEA har billiga och höga glas som passar perfekt till fler ägg.. Egentligen så behöver man bara 2.. Jag knäcker äggen i glas 1.. så häller jag upp socker i glas 2.. när de är i samma nivå så häller jag i sockret i bunken och så fyller jag upp med mjöl.. Så sparar jag in på disken med ;)

   Radera
 9. Dum fråga kanske, men delar du tårtbottnen i två delar och har fyllning mellan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inga dumma frågor :) Bara otydliga svar..
   Jag delar botten i tre delar och så har jag två lager fyllning..

   Radera
 10. har gjort tårta med bottnar av detta recept. kanonbra bottnar, fick av 2 satser ut totalt 6 ordentliga bottnar efter delning. Kommer använda detta ofta när jag gör bottnar.

  http://ulrikafixarochtrixar.blogspot.se/2012/11/stjarntarta-till-cornelia-1-ar.html

  SvaraRadera
 11. Jag chansar och frågar: Känner mig lika dum som de som tidigare frågat, men jag är verkligen ingen "bakare"... Jag ska göra en prinsesstårta till min systerdotters födelsedag. Hon bor i England och de bakar andra tårtor där, kakan är mer som "bröd" än "fluff" (eftersom de har så mycket fyllning och topping, kakan skulle falla ihop annars). Jag provade att göra en "vanlig" sockerkaka och det gick väl, men till prinsesstårta ska det ju vara som en "luftig dröm" och jag letar därför efter bättre recept. Kan ditt recept passa, eller ska jag välja något annat? Eftersom jag inte bakar så ofta kan jag inte avgöra det genom att läsa receptet och det känns lättast att fråga, även om jag fattar att alla inte kan hålla på och fråga om sina egna problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna..
   När det gäller just prinsesstårta så brukar man använda en tunn och lite seg botten. En finporig. Men min tårtbotten här blir mer som du vill ha den en luftig dröm. Det bästa med detta receptet är att den är så lätt att göra.. Tänk bara på att vispa ägg och socker rejält.. och sikta sedan i mjölet/potatismjöler och blanda med luftiga tag.. Ha inte för hög ugnsvärme och när kakan kommer ut ur ugnen så vänd den upp och ner på en tallrik med bakplåtspapper.. så blir den rak och fin.. Lycka till

   Radera
  2. Tårtan blev toppenfin! Tack för råd och för en fin och inspirerande blogg. Jag skickade ett par bilder till dig på tårtan, den imponerade på britterna som är vana vid tunga, söta tårtor man bara kan ta en tunn skiva av. Här ville alla ha en andra tårtbit!

   Radera
  3. Tack gulliga du för ditt mail.. Wow.. vilken fin tårta.. Så fint med snäckorna och pärlorna.. Och din botten såg perfekt ut.. Kul, nu kan du lära Britterna baka luftig och perfekt botten..

   Radera
 12. Hej! Ungefär hur hög blir tårtan? Jag nämligen köpt en färdig utkavlad marsipan till imorgon som är 31 cm i diametern, räcker den runt tårtan?

  Tacksam för svar! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej..
   Det beror på hur mycket fyllning du har i.. När jag gör tårta så blir min tårta 11-13 cm hög och då brukar botten bli mellan 7 och 9 cm. Om din färdiga kavlade marsipan lock passar är svårt för mig att svara på för det beror på hur stor botten du har, alltså i diameter och hur mycket fyllning du har. Men min erfarenhet av de färdig kavlade locken är att de är för små. Jag har i början av mitt tårtbakande använt mig av den färdig kavlade marsipanen vid två tillfällen och de var för små båda gångerna. Men har du bakat en mindre botten och inte gör den så hög så passar den nog.. Jag är ledsen att jag inte kan ge dig ett bättre svar..
   Lycka till :)
   Mvh
   Carol

   Radera
 13. Hej!
  Har du något tips på när man kavlar ut ett marsipanlock? Sist jag kavlade var de jätte trögt och jag fick nästan ligga på kavlen:/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej..
   När det gäller marsipan så är den kladdigare än exempelvis sockerpasta. Precis som du skriver så nästan sätter den sig i bordet när man kavlar och det spelar ingen roll hur mycket maizena man använder.. Använd aldrig trä. Varken till på kaveln eller där du kavlar ut marsipanen på. Använd något glatt underlag och kavel. En plast eller en nonstick kavel. Använd något med plast eller liknande att kavla ut på.. Kavla, lyft upp degen och flytta den ett kvarts varv och kavla igen.. Upprepa med att snurra runt degen ofta så sätter den sig inte. Har man rätt kavel och underlag så blir inte marsipan svår att kavla.. Hoppas du förstår vad jag menar..
   Lycka till
   Carola

   Radera
 14. Jag håller med "anonym". Men för mig är det inte trögt att de fastnar utan det är tungt att kavla så att jag måste ta i med VARJE muskel i min kropp.. Varför är de så? Vet du de??!!

  SvaraRadera
 15. Hej! Jag har en rektangulär form som är 28*18 cm, hur många ägg tror du jag behöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elle..
   Det beror på hur hög botten du vill ha men jag tror att du kan testa dig fram med 4 el 5 ägg...
   Lycka till...

   Radera
 16. Hej!
  Jag har testat detta recept ett flertal gånger nu i olika formar och varje gång har jag haft problemet att toppen liksom krymper ihop på bredden mot slutet av tillagningstiden, om du förstår vad jag menar. Samt att när jag tar ut den så krymper den ännu mer. Är det något du stött på. Kan det vara så att jag har inne dem för länge?

  Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda..
   När man gräddar botten för länge så krymper den ihop på toppen som du beskriver.. Prova med en sticka lite tidigare så kanske du kan ta ut det lite tidigare.. Om den ändå krymper så vänd bara botten upp och ner tills den kallnat och så kan du när du delar botten i tre delar ta den något krympta delen och lägga den i mitten så har du en rak tårta sen.. Ställ den hoplagda tårtan i frysen 1 tim innan du spackar den så håller sig kanten överst bättre..
   Lycka till

   Radera
 17. Hej! Har just nu denna kaka i ugnen (4ägg) och tycker det tar sån tid för kakan att bli klar? Är just nu uppe på 35minuter?! Antar att det är ugnen som är annorlunda än din? Eller kör du varmluft? /Josefine

  SvaraRadera
 18. Hej!
  Googlade "hög tårta" och kom hit :) Jag ska baka till min mans födelsedagskalas på lördag. Vi blir 15 pers. Funkar det att göra två bottnar och dela varje i två delar och lägga alla på varandra med fyllning emellan? Det borde väl räcka för 15 pers? Blir den stabil eller blir det liksom för tungt? Har du tips på fyllning? Kram!

  SvaraRadera
 19. Hej! Jag ska göra en våningstårta och behöver en stabilare tårtbotten funkar detta receptet då? Jag ska göra i en mellan långpanna och en mindre långpanna! Hoppas du har lite tips å ge när de kommer till långpanna! Kram carro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carro..
   Det är ju så här att det spelar ingen som helst roll vilken tårtbotten du har till våningstårtor.. Det är inte själva botten som bär upp våningen.. Man skall alltid ha en tårtbricka under tårtan och mellan våningarna.. Och sen stadiga pinnar avsett för livsmedel..
   När man gör en våningstårta måste man först ha ett fat eller en cakeboard och ställa bottentårtan på.. Detta för att underlaget måste vara stabilt när dy lyfter tårtan så att botten inte ger vika.. Baka botten och fyll tårtorna.. Varje tårta (varje våning) lägger du på en tunn tårtbricka. Plasta in och låt tårtan stå över natten.. Spackla tårtorna med smörkräm och klä den med sockerpasta eller marsipan. På botten tårtan så sticker du ner våningspinnar.. Mät hur stor din tårta som skall stå ovanpå är och anpassa pinnarna efter den.. Sätt inte för glest.. Då kan tårtan under ge vika.. Sätt i varje hörn.. Använd aldrig sugrör. De är för klena.. När du kapat alla pinnar i rätt längd sätter du i den i bottentårtan.. Ta ut tårtan du skall sätta uppe på.. Klipp tårtbrickan efter tårtan.. Klipp något mindre än själva tårtan.. Ta lite kristyr eller smörkräm och stryk uppe på bottentårtan.. Placera försiktigt nästa tårta uppe på.. Nu har du en stabil våningstårta.. Så man kan ALDRIG montera två tårtor på varandra utan tårtbricka och stödpinnar.. Det håller inte..
   När det gäller långpanna så kan jag bara ge dig tipset att klä in botten och sidorna med bakplåtspapper så har du en fin botten sedan..
   Lycka till med din tårta

   Radera
 20. Hej jag ska göra våningstårta på längden och då tänkte jag om det här receptet funkar för det? Carro

  SvaraRadera
 21. TROR JAG HUGGER AV MIG HUVUDET! Har bakat både enl ovanstående recept, samt enl 4 ägg 2 dl socker 2 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver och enl samma som ovan fast blandat hälften vetemjöl och hälften potatismjöl,,,ALLT sjunker ihop! Vispat 10 min som det stod i receptet,,funkade inte,,vispade 3 min enl nästa recept funkiade inte,,,allt har rumstemperatur,,,har inte öppnat luckan,,sonen går ur skolan i morgon och jag behöver bottnar!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neeej, gör inte det :)
   Det finns några knep att lyckas med denna botten..
   - mindre ägg innehåller mer äggula än vita så använd först och främst extra stora ägg.. Har du bara mindre ägg så tillsätt vitan från två ägg extra.. För mycket gula gör botten tung..
   - Ta lite mer mjöl än receptet.. Botten kommer inte blir torr för det..
   - Sänk din ugnstemperatur. Prova med 5-10 grader..
   Hoppas du hittar rätt för.. Då lovar jag att du lyckas...

   Radera
 22. När det började lukta bränt kollade jag upp recepet på en annan sida, visade sig att den skulle gräddas längst ner i ugnen... Bara att kasta, fick bli en köpt tårtbotten istället :-(

  SvaraRadera