Konditorn som blev företagare

Det är många som gillar att baka snygga tårtor och bakelser. Eller cupcakes, småkakor och marsipanfigurer för den delen. Men det stannar ofta vid en hobby. Man gör några tårtor till släktingars kalas eller möjligen säljer i liten skala till det närmaste nätverket.

Istället kanske de jobbar extra på ett konditori eller t.o.m. har en fast anställning på ett cafe eller konditori, men där de inte får fullt utlopp för sin kreativitet.

Men det finns de som tar steget till ett eget företag där de levererar bakverk till alla som beställer.

Med företagandet kommer så mycket mer än att bara baka goda och vackra tårtor. Man ska bokföra inkomster och utgifter, ställa ut fakturor till de kunder som inte betalar kontant, se till att de betalar i tid och hålla koll på vilka lagar och regler som gäller för företagare.

En del av detta kommer man inte undan, så innan man tar steget till att bli företagare är om man är redo att ta på sig dessa administrativa uppgifter och dessutom om man kan sälja. När man har det som hobby blir det några sköna slantar extra när man har sålt en tårta, men när man har det som företagande så måste pengarna in regelbundet och det ska både täcka kostnaderna och helst ska man få lite över också.

Men det finns vissa saker som man kan få hjälp med. T.ex. kan man få hjälp med bokföring och fakturering eller t.o.m. sälja fakturorna till ett factoringbolag som betalar direkt och sedan i sin tur ser till att kunden betalar fakturan.

 

15 nov 2016