Prinsesstårta

En klassisk tårta, det är just prinsesstårtan. De allra flesta har ätit av en sådan minst en gång! 

Sedan 1800-talet har namnet avsett en mängd andra bakverk, men det som är urspunget till vad vi anser vara en prinsesstårta idag, det kom ut som en recept i en kokbok, vid namn Prinsessornas nya kokbok 1948, sammanställd av hushållsläraren Jenny Åkerström. Den tårtan hade ett överdrag av färgad mandelmassa och var då helt utan sylt. I boken kallas tårtan grön tårta. 

Prinsesstårta idag, den består av en tårtbotten, vispad grädde och vaniljkräm, samt överdragen med marsipan. Ofta förekommer också ett lager sylt, även om det saknas i originalreceptet. Är det sylt, så heter det Operatårta. Marsipanöverdraget på prinsesstårta är vanligtvis grönt med ett tunt lager florsocker ovanpå och tårtan dekoreras ofta med en röd marsipanros eller liknande, medan originalöverdraget istället hade färgad mandelmassa.

29 Mar 2022

Sockersöt, välskriven och enormt frestande... så kan man med tre ord enkelt beskriva mycakes.se såsom den var innan. Tårtkonst är en stor passion i livet och det bakas den ena fantastiska tårtan efter den andra.

Förra bloggägarens tårtor går att följa på Pinterest samt på Facebook och det är något jag verkligen rekommenderar att du gör om du är det minsta intresserad av tårtkonst!

Denna blogg handlar om bakning, design och konst - fast i ett mycket bredare perspektiv. Hoppas att du ska trivas!