Baka en massa bröd

Även om kakor och tårtor är det jag bakar allra mest så gillar jag att baka en massa annat med så sett. Nu är jag inne i en brödbakarfas eller vad man ska säga. Det finns så mycket gott bröd som man kan baka på egen hand och det är även billigare än att köpa och nyttigare med. Hittade en bra recept på bskafferi.se på ett hälsosamt bröd, som jag ska testa. Annars brukar det bli mycket surdegsbröd, för det är ju bara så gott! Självklart delar jag med mig av det här:

Surdegsbröd

Surdegsstarter
5 msk grovt rågmjöl
ljummet vatten
Surdegsbröd dag 1
3 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
5 dl ljummet vatten
1 msk aktiv surdeg
Surdegsbröd dag 2
5 dl ljummet vatten
1-2 msk salt
ca 2 l vetemjöl

Surdegsstarter dag 1
Rör ut 3 msk mjöl i ljummet vatten till en tjockflytande gröt i en glasburk. Låt stå på ett varmt ställe i 3 dagar, till exempel vid ett element – temperaturen ska vara 20-30 grader.
Surdegsstarter dag 4
Rör ner 2 msk mjöl och 2 msk vatten i burken.
Surdegsstarter dag 5
Nu bör du kunna se små bubblor på ytan – surdegen är klar för bakning. Förvara den i burken med locket på i kylen och mata den var fjortonde dag eller låt den stå framme i rumstemperatur och mata den lite varje dag (det ger bäst bakresultat).
Surdegsbröd dag 1
Arbeta ihop mjöl, vatten och starter i en degblandare. Låt degen stå framme en timme, täck sen över den och ställ i kylen över natten, minst 12 timmar.
Surdegsbröd dag 2
Tillsätt vatten och salt till fördegen. Låt degblandaren gå medan du matar på mjöl tills degen släpper bunken. Låt maskinen arbeta i minst 8 minuter.
Ta upp och skär degen i fyra bitar. Vik dem fyra gånger och lägg dem i välmjölad korg eller brödform så att de har en fjärdedels jäsmån. Låt jäsa under handduk på varm plats tills degen jäst upp till kanten.
Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper och gör små snitt i ytan. Sätt in plåten i ugnen och släng samtidigt in 1 dl vatten. Sänk genast värmen till 200 grader och grädda bröden i 40-50 minuter. Låt svalna på galler.

Starta en surdeg

Man måste alltid så att säga starta en surdeg innan man bakar surdegsbröd. Det är den som sedan kommer att se till att dina kommande surdegar jäser. En surdegsstart kan förvaras i rumstemperatur i princip hur länge som helst, så länge den matas en eller två gånger i veckan. 

19 Jul 2018

Sockersöt, välskriven och enormt frestande... så kan man med tre ord enkelt beskriva mycakes.se såsom den var innan. Tårtkonst är en stor passion i livet och det bakas den ena fantastiska tårtan efter den andra.

Förra bloggägarens tårtor går att följa på Pinterest samt på Facebook och det är något jag verkligen rekommenderar att du gör om du är det minsta intresserad av tårtkonst!

Denna blogg handlar om bakning, design och konst - fast i ett mycket bredare perspektiv. Hoppas att du ska trivas!