Kakor från Mallorca

Jag har en väninna, som bor på Mallorca. Hon köpte sig ett hus där för ett tag sedan efter att ha kollat på en mängd olika Mallorcafastigheter. Hon har valt att bo på Mallorca året om. Hon har delat med sig en del av recept som man använder sig av där nere. På bilden ser ni panellets, som är en småkaka som är mycket populär på Mallorca. Den innehåller mandelmassa, eller ja en mandeldeg som man gör bland annat och kan se ut på flera sätt då man smaksätter den på lite olika sätt. Självklart delar jag med mig här av receptet.

Grunddeg
400 g mandel - mald
300 g socker
200 g potatis - kokt och mosad
1 st ekologisk och rentvättad citron - finrivet skal

Dekoration och smaksättning, 4 Varianter:

Kokossvampar: 75 g riven kokos + 1 msk kokoslikör

Pistaschkulor: 150 g hackade pistaschmandlar + 1 äggvita, lätt vispad

Pinjekulor: 150 g pinjenötter + 1 äggvita, lätt vispad

Mandelkulor med syltat körsbär: syltade körsbär (1/2 per panellet) + 1 msk Amaretto mandellikör

Så här gör du:

Värm ugnen till 200°. Blanda alla ingredienser till grunddegen och arbeta ihop till en jämn deg. Forma till en cylinder, plasta in och låt vila i kylen under minst 8 timmar. Dela sedan degen i 4 lika stora bitar. Varje bit behandlas sedan enligt separat instruktion för varje smaksättning.

Kokossvampar: Blanda in likören och den rivna kokosen i degen. Rulla degen till en avlång cylinder och skär den i lagom portionsbitar. Forma varje bit till en kula och sedan till en liten svamp. Lägg svamparna på en plåt klädd med bakplåtspapper.


Pistaschkulor: Vispa äggvitan lätt i en skål. Blanda ner de hackade pistaschmandlarna. Forma degen till en avlång cylinder, skär den i portionsbitar och rulla till kulor. Ha händerna fulla av pistaschsmet, ta en kula i taget och fortsätt att forma den till en boll samtidigt som du trycker in mandlarna i ytskiktet; var inte rädd för att ta i lite bestämt. Håll händerna över skålen, eftersom det kladdar och överskottet av pistaschmassan faller av. Placera de färdiga kulorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.


Pinjekulor: Gör som pistaschkulor, men med pinjenötter istället för pistaschmandlar.


Mandelkulor med syltat körsbär: Blanda in mandellikören i degen och forma degen till en avlång cylinder som du skär i portionsbitar. Rulla varje bit till en kula, som du sedan placerar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck med lätt hand in 1/2 syltat körsbär på toppen av kulan.


Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i cirka 8 minuter. Kulorna ska inte få färg, utan bara ha en liten antydan till gyllene ton i topparna. Låt svalna på plåten. Förvara svalt och torrt, i burk med lite luftning.

Njuta av Mallorca

Så som ni ser man kan njuta smakerna av Mallorca om man vill, här hemma. Det är dock alltid trevligt att äta på plats. Snart ska jag besöka min väninna, och kanske själv kolla in om det finns Mallorcafastigheter att köpa!

 

23 Jan 2018

Sockersöt, välskriven och enormt frestande... så kan man med tre ord enkelt beskriva mycakes.se såsom den var innan. Tårtkonst är en stor passion i livet och det bakas den ena fantastiska tårtan efter den andra.

Förra bloggägarens tårtor går att följa på Pinterest samt på Facebook och det är något jag verkligen rekommenderar att du gör om du är det minsta intresserad av tårtkonst!

Denna blogg handlar om bakning, design och konst - fast i ett mycket bredare perspektiv. Hoppas att du ska trivas!